Jak zbudowane są linie produkcyjne w zakładach produkcji soków i w browarach?

Jak zbudowane są linie produkcyjne w zakładach produkcji soków i w browarach?

Soki oraz piwa to popularne napoje, po które sięga wielu z nas. Soki są napojem, który dostarcza wielu witamin dzięki bogatemu składowi pochodzącemu ze świeżych owoców. Piwo z kolei to napój, który świetnie gasi pragnienie w letnie dni. Każdy z tych napojów dostarczany jest w opakowaniach, a proces produkcji odbywa się na dostosowanej linii produkcyjnej.

Czym jest linia produkcyjna?

Linia produkcyjna to zbiór maszyn, z których każda odpowiada za wykonywanie innych czynności. Są one połączone ze sobą w jedną linię, której schemat jest uzależniony od specyfikacji produkcji. Inna zatem będzie linia produkcyjna wyspecjalizowana w produkcji soków inna w branży browarniczej. Montaż linii produkcyjnej jest więc dostosowany do specyfiki produktu i odpowiada wcześniej ustalonemu schematowi. Ważnym elementem linii produkcyjnej jest stworzenie systemu, który będzie sterowany przez jeden komputer. Równie istotne jest stworzenie stanowisk, na których produkt będzie przechodził kolejne etapy obróbki nim zostanie przekazany do sprzedaży.

Elementy linii produkcyjnej soków i piw

Linia produkcyjna napojów składa się z trzech istotnych sekcji. Pierwszą jest sekcja przyjęcia surowca, czyli miejsce, w którym następuje w przypadku soków przyjęcie owoców, a w przypadku piwa chmielu. Druga sekcja to produkcja. Mieszczą się tutaj zbiorniki, podgrzewacze, system ultrafiltracji prasa, stacje wyparne oraz zbiorniki procesowe. Ostatnią ważną częścią linii produkcyjnej jest magazynowanie i dystrybucja. Znajdują się tutaj zbiorniki płaskodenne, zbiorniki uśredniające, system filtracji oraz system mycia instalacji i rurarzy.